показвания

Етикети

Сигнал за злоупотреба

Популярни публикации

Страници

Детски център

Абонирайте се

Пропускане към основното съдържание

Размяна на пощенски картички и География

Преди около месец се включих в интернационална размяна на пощенски картички организирана тук. След като изпратих моите пет картички към САЩ (2броя), Палма де Майорка, Нова Зеландия и Франция, започна чакането. Организацията на размяната беше такава, че човек да получи картички от хора, различни от тези на който е изпратил и това направи чакането по-интересно. За съжаление получих само четири, но пък са красиви. Може би петата идва от много далече (кое би било по-далече от Нова Зеландия?!) или пък се е изгубила по пътя. Пристигнаха от САЩ, Нова Зеландия, ЮАР, Великобритания.

Ето и всички страни, участвали в размяната, както и някои линкове във връзка с детска литература. Относно детската литература в България, авторката е намерила някаква информация, но всички са поканени да правят допълнения. Аз лично не успях да открия нещо по-подходящо за да добавя. Ако някои има предложение, да сподели.

Пощенските картички от далечни страни могат добре да се впишат в запознаването с Географията по Метода Монтесори. Те ще бъдат част от Кутиите с предмети от различните континенти, които са много интересни на децата. Кутиите (Continent Boxes), както и Папките на континентите (Continent Folders) позволяват на децата да се докоснат и да видят различните континенти чрез хората и животните, които ги обитават. Как изглеждат хората, какво работят, как изглежда природата и т.н. Всеки континент има определен цвят и всяка снимка е монтирана на картонче в съответния цвят, така че не е нужно децата да могат да прочетат надписа, за да разберат например, че върху жълто картонче е снимка от Азия.

Използва се момента на абсорбиращия ум (The absorbent mind), когато децата просто попиват информация, чрез възприятията от външната среда. В съзнанието на детето, несъзнателно и с лекота се натрупват различните впечатления, които в следващия етап на развитие биват осмислени и осъзнати.
"Впечатленията не просто навлизат в съзнанието на детето, те го формират, те се въплъщават в него." - М. Монтесори

Коментари