показвания

Етикети

Сигнал за злоупотреба

Популярни публикации

Страници

Детски център

Абонирайте се

Пропускане към основното съдържание

Земни форми

През изминалата седмица, най-голям хит сред посетителите бяха Земните форми. Земните форми са елемент от обучението по География и представляват модел на някои от основните образувания на Земя и Вода. Принципно в Монтесори педагогиката запознаването с понятията става - от конкретното към абстрактното; от общото към частното; от познатото към непознатото... И така конкретно Земните форми - остров, езеро, залив, полуостров, пролив и провлак бяха представени под формата на модел. Моделът от глина, а водата синя, съвсем реалистично.



Заедно със Земните форми, на децата се предоставят и няколко малки фигури, представляващи неща, които се намират на сушата или във водата. Това могат да бъдат - корабчета, лодки, риби, раци, сухоземни животни, хора, превозни средства и др. Каквото намерите с такъв малък размер.


Децата трябва да решат, кои от предметите принадлежат към сушата и кои към водата.....В последствие започват и експериментите, но това не е неприемливо.
Целта е да се види конкретно какво е езеро например - това е вода заобиколена от суша и т.н., да се запознаят с терминологията и да се направи връзка с абстрактното - изображения на земните форми.

Освен това се упражняват и други умения като концентрация, координация на движенията, независимост и др.
Добре е кутиите да бъдат със заоблени ъгли, за да позволяват по-лесно изсипване на водата. След работа водата се изсипва, а формите се подсушават и поставят на мястото им.

Коментари

Публикуване на коментар