показвания

Етикети

Сигнал за злоупотреба

Популярни публикации

Страници

Детски център

Абонирайте се

Пропускане към основното съдържание

Астрономия - слънчева система, планети и съзвездия

Продължавам да пиша за астрономията, тъй като сме на тази вълна. През миналата седмица си припомнихме за Вселената, в която има безброй галактики, нашата се нарича Млечен път и в нея се намира Слънчевата система. В Слънчевата система има 8 планети (9 с Плутон, но напоследък я били отрекли като планета). Показах нагледно как изглеждат и допълнително развихме темата като разказахме за всяка планета с по няколко думи и снимка под формата на карти.

Допълнителна информация намерихме, като гледахме част от филма Planets Eyewitness 1997, където много нагледно е показано какво би станало например ако една кола се постави в условията на Меркурий, където през деня е ужасно горещо, а нощем - невероятно студено. Това беше впечатляващо за децата, а може би и не осъзнаха съвсем, че това е само пример.

За съзвездията също приготвих карти и това се оказа по-трудна задача за визуална дискриминация.

Отделно прекопирах някои от съзвездията като точици и децата имаха за задача да свържат точките като съзвездието, а след това с помощта на дървено шишче да пробият дупки. След това затъмнихме стаята и проектирахме съзвездието, като осветихме продупченото листче с фенерче. Беше много забавно.

Като проект в подкрепа на наученото направихме изглед от Космоса. Върху черен картон направихме космическия фон, като пръснахме с пулверизатор бяла боя. Самото пръскане беше тотален хит сред децата.

После си очертаха и оцветиха планети, като доста от тях имаха конкретна планета наум. Изрязаха и залепиха планетите върху фона и допълнихме с блестящи звезди и звезден прах от брокат, който полепна върху прозрачно лепило и образува интересни съзвездия, галактики или мъглявини.


Коментари