показвания

Етикети

Сигнал за злоупотреба

Популярни публикации

Страници

Детски център

Абонирайте се

Пропускане към основното съдържание

Как се отразява гледането на телевизия на децата


Въпреки че BBC са и телевизионна компания, не приканват децата ни да гледат телевизия, особено в ранна детска възраст. В тази статия 'Long-term" harm of too much TV for toddlers се казва, че децата, които са седели пред екрана повече в детска възраст, се представят по-зле в училище, липсва им концентрация и не се справят добре по математика. Освен ниските оценки, изследователите намират връзка и между гледането на телевизия и склонността към нездравословно хранене и затлъстяване в детска възраст. Предлагат сериозно да се обърне внимание на здравето на децата, ограничавайки времето на гледане до кратко, но предлагащо качествена информация.

Други резултати от изследвания в тази връзка са изброени в книгата на Джейн Нелсън Positive Discipline. Част от фактите се отнасят за американските деца, но мисля че вече и ние не сме много по-назад.
  • Средно американските семейства имат по 2.75 телевизионни приемника.
  • Средно американските деца и младежи гледат телевизия по 21 часа на седмица, или една пета от часовете, в които са будни.
  • Гледането на телевизия влияе на времето на съсредоточаване, поради това, че децата свикват информацията да се подава на малки порции, в бърз ред.
  • Американските рекламодатели харчат по 15 билиона долара всяка година за маркетинг на детски продукти.
  • Телевизор, който работи като фон, пречи на способността на детето да научава език.
  • Увеличаването на часовете пред екрана е в пряка връзка със затлъстяването; колкото повече децата седят пред екрана, толкова по-малко време прекарват да тичат, да използват въображението си, или да придобиват социални и други важни умения.
  • Излагането пред програми или видео игри с насилие в детска възраст е пряко свързано с агресивно поведение при младите момичета и момчета.
 Много деца се научават да оперират със сложни дистанционни управления още преди да са навършили 3 години и могат да седят хипнотизирани пред екрана, гледайки анимационни филмчета. Дори някои родители включват гледането на телевизия като част от ритуала вечер преди сън, неподозирайки че това може да наруши модела на сън при детето.

Така че, когато рекламиращите продуктите ни казват, че някой сладкиш или друго пакетирано лакомство с картинки или играчка е много полезно и препоръчително за детето, по-добре да се усъмним в тяхната безкористност и да не ги оставяме да станат влиятелни за децата ни.

Коментари

  1. До колкото аз знам в Скандинавия гледането на ТВ, респективно компютър, до навършване на 3г. не се разрешава. Да не говорим за мобилни телефони и други "вълнисти"...

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар