показвания

Етикети

Сигнал за злоупотреба

Популярни публикации

Страници

Детски център

Абонирайте се

Пропускане към основното съдържание

Първа помощ на деца


Преди 1 седмица посетих курса, организиран от БЧК - ОСНОВНО ОБУЧЕНИЕ ПО ПЪРВА ПОМОЩ ЗА ПЕДАГОЗИ, ДЕТЕГЛЕДАЧИ И РОДИТЕЛИ .
Мога да кажа, че ми беше полезно. Явно има доста неща, които може човек да направи докато чака Бърза помощ и неща, които по-добре да не прави. За да се проведе курса трябва да се съберат определен брой хора, така че на мен ми се наложи да почакам няколко месеца. Не е лошо човек да има книжката, която се дава като учебно помагало към курса и мисля, че се продава и самостоятелно. Има снимки и схеми, които показват кое как се прави.
Няма да разказвам подробно, защото не е приятно да си представяме как се прави изкуствено дишане на дете или бебе, ще кажа някои неща, които не знаех и/или смятам за практически полезни.
  • Задавяне - ако детето се е задавило и кашля, оставете го да кашля, не се намесвайте като го тупате по гърба или тласкате през корема. Ако обаче, не може да диша и да кашля се налага да му се приложи "хватка на Хаймлих". Застава се зад гърба му на колене и се правят по 5 тласъка през мястото над пъпа и под края на стерналната кост.
  • Рани - забит предмет да не се вади, защото може да предизвика по-голямо кръвотечение; при съмнение, винаги се прави имунизация срещу тетанус. Бактериите на тетануса живеят в почвата, прахта, човешките и животински изпражнения (а не както повечето от нас си мислят - само по ръждивите пирони). Те инфектират човешкото тяло чрез остър предмет, който пробива кожата или през рана, ако се замърси.
  • Кръвотечение - превръзката от раната не се маха ако се напои с кръв, върху нея се поставя още една. При кръвотечение от носа, новите препоръки са да се седне с наведена глава върху дланите и на врата да се постави лед.
  • Ухапвания и ужилвания - при ухапване от куче или друго дете, раната да се измие с топла сапунена вода. Вирусът на бяса е чувствителен към топлина и сапун. ; Ужилването от пчела се познава по това, че пчелата оставя жилото си. То не трябва да се вади с ръка или пинцета, защото при стискането впръскваме още от отровата. Отровата на пчелата е киселинна, т.е. можем да неутрализираме със сода за хляб и вода, докато отровата на осата е алкална, т.е. на такова ужилване слагаме киселина - оцет или лимонов сок. Върху ухапаното място се поставя лед или студен предмет за 15-20мин, за да се намали абсорбцията на отровата и болката. Алергична реакция може да възникне до 24 часа след ужилването.
  • Отравяне - важно е да се разбере какво точно и колко детето е погълнало от дадената отрова. Ако детето е погълнало корозивен химикал (който изгаря), дайте незабавно само 100-150г мляко или студена вода, което да изплакне отровата от устата и гърлото, но не да причини повръщане, защото това ще причини допълнително изгаряния. Да не се предизвиква повръщане и да не се дават голямо количество течности, които ще способстват за по-бързото разтваряне на химикалите. ; Някои от доста често срещаните в градината и къщата растения са отровни. Например - бръшлян, момина сълза, зюмбюл, чемшир, жасмин, тис, жълта акация, доматени листа, костилки от кайсии, череши и праскови, родендрон и др.  Тук са показани и още със снимки и описание. Неотровни са например роза, здравец, минзухар, теменужка, бегония и др.
  • Термични травми - измръзване- затоплянето става с топли дрехи и одеала, да не се загрява директно и да не се разтрива поради опасност от навлизане на студена кръв към сърцето.; топлинно изтощение - по-леко от топлинен удар, получава се в резултат на прекалена физическа дейност при високи температури без паузи за пиене на достатъчно вода. Детето се поти тежко, телесната температура остава нормална, кожата е бледа и влажна със силно потене, бърз и слаб пулс, умора и слабост, замайване и изтощение, главоболие, жажда, гадене и повръщане, мускулни схващания. Детето да се премести на хладно място, дайте му да изпие чаша студена вода с четвърт чаена лъжичка сол. Не давайте повече от 3 чаши вода със сол през 15мин. След това ако още има нужда давайте вода без сол.; изгаряне - след като спрете процеса, охладете мястото на изгарянето със студена вода. Не използвайте лед който може да засегне лесно уязвимата кожа и мазнини като олио, масло или кремове, тъй като те задържат топлината.
Пропуснах някои раздели, а има и още подробности, но това е накратко казано.
С пожелание децата ни да не се нуждаят от първа помощ и лечение, а да бъдат живи, здрави усмихнати и щастливи. 

Коментари