показвания

Етикети

Сигнал за злоупотреба

Популярни публикации

Страници

Детски център

Абонирайте се

Пропускане към основното съдържание

Истории, книги и стихитворения за деца

Историите, книгите и стихчетата, наред с детските песнички, спомагат за обогатяването на речника на детето, както и за ориентацията му в заобикалящата среда.
  • Историите трябва да са истински, с факти и всеки път да ги разказваме малко различно, за да не ги научава детето наизуст. Например може да разказвате истории от вашето детство.
  • Стихотворения. Когато четем стихове, не трябва да поглеждаме детето, да добавяме усмивки, смях и паузи. Така става ясно, че говори авторът, а не ние. Накрая попитайте детето дали иска да чуе стихотворението отново. След време ще можете да рецитирате стиховете наизуст, а също и детето. Не рецитирайте заедно.

"Весела чета с боси крачета" - Зоя Василева

"Шапка на жабка" - Кръстьо Станишев

  • Книги. Четенето на глас е важно, защото:

- Книгите ще запознаят децата с нови преживявания, към които те могат да имат отношение;
- Освен че обогатява речниковия им запас, слушането на речта им дава основа за разбиране красотата на езика;
- Слушането помага на децата да си представят нещата, чувайки думи. Така се подпомага развитието на абстрактното мислене;
- Дава възможност за обсъждане и анализиране на ситуациите;
- Възпитава уважение към книгата. 
- Заздравява връзката между възрастен и дете, тъй като споделяте преживяването.
- Индиректно подготвя детето към четене, защото да ти четат е приятно преживяване.

Как да избираме книгите? Според интересите и възрастта на детето.
За децата в първия етап на развитие (0-6г), книгите трябва да се базират на реалността. Децата се нуждаят от ясна и стабилна представа за реалността, преди да могат да оценят и разберат фантазията.   Например приказките с вълшебства трябва да се четат с 5-6 годишни деца, а не с 3 годишни. Децата трябва да имат добре развито въображение, за да могат да направят разлика между фантазията и реалността. В противен случай детето може да се обърка и това да го накара да се страхува.
Историята трябва да провокира мисленето и да е разбираема. 
Анимационните герои, не се препоръчват.
Илюстрациите да са красиви, текстът малко, но с богат смисъл.
"Дъждовен ден" - Кристина Бътлър, Тина Макнафтън

"Малкото лисиче" - Мауро Моналдини

За съжаление доста се затруднявам да намеря книги на български език, които да отговарят на изискванията. 
Например, от доста дълго време търся книжка, в която да се разказва за дете/деца, да е с илюстрации, реална история и сравнително кратък текст. Някой ако знае такава, моля да сподели. 

Коментари

  1. Аз наскоро открих поредицата с цветните приказки на Леда Милева и доста ми допадат. Историйките са симпатични, разказани са красиво и мисля, че кореспондират с детското въображение. Илюстрациите също са много добри и много детски,въпреки че цветът на съответната приказка (синя приказка, червена приказка, зелена приказка и т.н.) не винаги е даден като доминиращ и не съм убедена, че ще помогнат за научаване на цветовете. (това го уточнявам, защото аз ги взех с с такава идея и защото тази тема при дъщеря ми (1г. 11 м.) в момента е супер актуална :) Както и да е, книжките въпреки това са много готини.

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря за информацията. Не съм попадала на точно тези книжки. Имам една сборна книга със стихотворения от Леда Милева и някои са доста добри. Децата обичат стиховете, цветни или не:)

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар