показвания

Етикети

Сигнал за злоупотреба

Популярни публикации

Страници

Детски център

Абонирайте се

Пропускане към основното съдържание

Йога за деца


От пролетта на тази година практикуваме детска йога в Цветна градина Монтесори и в началото беше доста трудно. Децата бяха по-малки, не свикнали с групови занимания и не можеха да изпълняват инструкции. С две думи участието беше слабо и хаотично :)
Сега започна да се получава доста по-добре и съм доволна, че намерих подходящите хора за водене на часовете по йога за деца.
Те работят по системата на Мишелин Флак, за която бях прочела преди време тук, търсейки друга информация за йога. Тогава ми направи впечатление колко общи неща има с метода Монтесори и се запитах дали Мишелин Флак е стигнала до същите изводи и методики независимо от М. Монтесори толкова години след това. Например в тази статия са описани някои от упражненията на Флак. Освен йога позите се обръща и силно внимание върху развитието на сетивата, разпознаване на различни звуци, усещане на различни повърхности, аромати и вкусове. Както и играта на "тишина" при Монтесори метода, когато децата остават тихи и неподвижни за известно време, служи като релаксация на тялото и ума.
Публикувам представянето на йога за деца от йога студио Юнити.



----------
Децата до 7 годишна възраст изграждат базата за формирането на характера си. Изключително чувствителни са към примера и влиянието на възрастните около тях. Нашата задача е да посеем в съзнанието им позитивни семенца, които да подкрепят процеса на физическото им, емоционално и умствено съзряване.
  Някои основни ползи от практикуването на йога:

  • Подобряване на концентрацията и паметта
  • Раздвижване и огъвкавяване на мускулите и ставите
  • Балансиране на емоциите
  • Трансформиране на агресията
  • Зареждане с добро настроение
  • Развиване на дихателния капацитет
  Часовете се  провеждат под формата на приказки и игри, като подходът е съобразен със спецификата на съответните възрасти.

Всяко занимание включва следните елементи:

        Асани (физически пози) - Запознават децата с телата им, помагат им да поддържат физическо здраве, гъвкавост и координация.
Перфектното изпълнение на позите не е необходимо условие, макар, че се стремим към него.

          Дихателни практики - Освен че развиват дихателния капацитет, те  балансират емоциите, помагат за овладяването на стреса и справянето с тревогата и не на последно място – за канализирането на енергията в творческа посока.

          Практикуването на концентрация и релаксация -  Успокоява и дисциплинира ума, развива яснота, подобрява вниманието и паметта. Йога релаксация в адаптиран за деца вариант дава чудесен ефект върху психиката им. Тя развива концентрацията и паметта и успокоява ума.

Йога на смеха – Смехът действа ободряващо, свързва хората, олекотява общуването, разтоварва емоциите. Използваме елементи от йога на смеха, вплетени в асаните и дихателните упражнения или независимо от тях.
  
Ние от  Юнити Йога Студио следваме призванието си -  да работим с деца и да споделяме с тях най-доброто от себе си. 

Коментари