показвания

Етикети

Сигнал за злоупотреба

Популярни публикации

Страници

Детски център

Абонирайте се

Пропускане към основното съдържание

Как да открием добрата детска градина?

Най-голямата американска асоциация, свързана с образованието на малки деца – Националната асоциация за образование на малки деца (National Association for the Education of Young Children - NAEYC) предлага 10 характеристики на добрите детски градини:

  1. Децата прекарват по-голяма част от деня си играейки или работейки с материали или с други деца. Те не се лутат безцелно и от тях не се очаква да седят тихи за дълги периоди от време.
  1. Децата имат достъп до разнообразни дейности през целия ден, например кубчета или други материали за строене, подходящи играчки за ролеви игри, книжки с картинки, бои и други материали за рисуване, настолни игри като образователни карти, пъзели и други. Децата работят с материалите поотделно или заедно, но не са ангажирани с дейността на другите, а могат да изберат сами. 
  1. Учителите работят с децата както индивидуално, така и в малки групи и с цялата група всеки ден. 
  1. Класната стая е украсена с неща, изработени от децата – картини, фигури от хартия, написани „по детски” или диктувани на учителя истории. 
  1. Децата учат цифрите и буквите в контекста на ежедневните им занимания. Светът на растенията и животните, както и грижата за градината и за самите деца, като например готвене, сервиране и внимание към другите, е в основата на образователните занимания. 
  1. Децата работят по образователни проекти и имат време (поне час) да играят и изследват. Задания на лист хартия се използват рядко или никога. 
  1. Децата имат възможност да играят свободно навън всеки ден. 
  1. Учителите четат книги на децата индивидуално или в малки групи; няма определено време за четене на цялата група. 
  1. Учебната програма е предназначена както за тези деца, които са напреднали с материала, така и за тези, които имат нужда от допълнителни упражнения. Учителите осъзнават, че различните опит и характер на децата влияят върху процеса на учене и те не научават едни и същи неща по едно и също време и по един и същи начин. 
  1. Децата и техните родители очакват с удоволствие престоя в детската градина. Родителите се чувстват спокойни, оставяйки децата си в градината, а децата са щастливи да бъдат там, плачат рядко и се чувстват добре.

Коментари