показвания

Етикети

Сигнал за злоупотреба

Популярни публикации

Страници

Детски център

Абонирайте се

Пропускане към основното съдържание

Вируси vs. Бактерии

Най-после един родител се реши да се включи в заниманията ни и направихме урок за Микробите - вируси и бактерии.


Таткото беше направил един слайд, на който децата можеха да видят как изглеждат вирусите и бактериите през микроскоп. Обясни на децата, че те се намират на много места - във въздуха, водата, почвата и т.н. и колко е важно миенето на ръцете. На това място две деца се запътиха да си мият ръцете...
Предишният ден демонстрирах как посявам бактерии в топло прясно мляко (подквасих мляко) и сега можехме да наблюдаваме ефекта на добрите бактерии, които бяха направили цялото мляко кисело и всички желаещи го опитаха и одобриха.
Но лошите развалят храната (тук на място дойде една мухлясала филийка хляб в найлон) и могат да ни разболеят.
Всъщност как въздействат бактериите и вирусите на нас? Тук дойде време за нашата малка сценка. Аз влязох в ролята на една Клетка (живо същество), таткото беше Бактерия, а моята асистентка Вирус. Така че Клетката имаше хранителна среда (солети), от която мирно си похапваше, но се появи Бактерията, която започна да взима от храната на Клетката за да се храни и горката клетка все повече изнемощяваше и се измъчи съвсем. Някои деца вече се настроиха войнствено към лошата Бактерия!
Но тъкмо успях да стана на крака и нещеш ли моята Клетка беше нападната от Вирус. Вируса не си поплюва и здраво се захвана за клетката. Той беше много силен и накара клетката да го храни с храната си за да може да става още по-силен и да се размножава. Клетката падна в мъки на пода. При вида на Вируса, които се запъти към тях, войнствено настроените деца заеха позиция, а един се разплака от ужас.
Хубавото е, че в нашите тела има една армия, която се бори с Вирусите и Бактериите, за да не могат те да ни разболеят. Ние трябва да се грижим за тази армия като се храним здравословно, спортуваме и си обуваме пантофите...(двама отидоха да си обуят пантофите)
Децата реагират спонтанно и без задръжки, особено когато нещо силно ги впечатли. Смятам, че урока беше успешен, независимо че на тази възраст им е невъзможно да проумеят това, че има неща невидими за окото и това, че на асистентката и излезе прякор Вили-Вируса :)
Можете да видите слайда тук.

Коментари